måndag 21 juli 2014

Vår lilla "jordfabrik" har startat!

Ja då var det dags att tömma första hinken bokashi med vårt matavfall som nu ska bli jord! Innehållet i bokashihinken ska vara färdig fermenterat nu efter drygt en månad. På sommaren går fermenteringen av köksavfallet snabbare och hinken behöver bara stå och fermentera i 2 veckor. Men jag har helt enkelt inte hunnit ta tag i det och eftersom det bara blir bättre om bakterierna får jobba längre så gör ju inte det något.

Man skulle kunna tro att det är jag på bilden nedan, med en kruka i ena handen och en nappflaska i andra... =) Men det turkosa nattlinnet med Ariel, den lilla sjöjungfrun, avslöjar nog att det är storasyster som nyfiket hjälper mig... :-)

Först lite ekologisk jord i botten innan bokashi hälls på.

Bokashihinken är tömd och storasyster tycker det stinker!

Bokashi blandat med ekologisk planteringsjord - kan det bli bättre?

En tidning över blandningen av jord och bokashi och sedan locket på!

Vi varvade bokashihinkens innehåll med färdig ekologisk planteringsjord i en helt vanlig plastback med lock. Man får hacka och dela bokashi innehållet lite grann eftersom det varit ganska så sammanpressat under ett par veckor. Sedan låter man alla effektiva mikroorganismer skapa magi och efter några veckor (helt beroende av VAD man komposterat) så har man näringsrik och underbar planteringsjord - Tada! Magi! ;-)

Jag är VÄLDIGT nyfiken på hur lång tid det kommer ta för vår första bokashi hink att bli jord. Vi har placerat plastbacken i ett slags förråd som vi har mellan oss och vår granne. Det luktar ganska mycket när man är där, - syrligt på något sätt. Tänkte även prova att förvara den färdiga bokashin i svarta sopsäckar som man förseglar lite bättre än plastbacken. Då kanske det luktar lite mindre. Vi får se - kul att experimentera och prova sig fram till vad som passar bäst. Jag kommer behöva massor av jord till våren så det vore ju riktigt häftigt om man kunde förse sig själv med merparten av den jorden. Framför allt ekonomiskt! :-)

3 kommentarer:

  1. Perfekt om man inte har plats för stora varmkomposter. Här blir det i snitt 5 liter grönsaksavfall om dagen och massor av härlig kompost.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  2. Intressant det där...
    Må så gott!

    SvaraRadera
  3. Tänk så bra att kunna ta till vara på allt. Få ett härligt kretslopp där hemma! I den jorden ni gör nu så planterar ni kanske grönsaker som ni sedan äter och så går det runt :D

    SvaraRadera

Tack för ditt besök! Lämna gärna en hälsning så jag vet att du varit här!