tisdag 15 juli 2014

Lavendelskorpor recept - underbart doftande och smakrika skorpor!

Ååå idag doftar hela huset underbart av både nybakat, nejlikor och lavendel - mums! Jag och storasyster passade på att plocka lite lavendel igår hos en vän för jag hade tänkt att prova och baka lavendelskorpor. Det var inte särskilt svårt att få storasyster att hjälpa till att plocka blommor... Det hade hon gärna gjort varje dag om hon fått... =)

Så underbart lila och doftande! Vi plockade ca 50-60 stjälkar lavendel till lavendelskorporna.

Så igår kväll satte jag mig i soffan, satte på en film och började att plocka av lavendeln från stjälkarna... Oj vilket jobb tänkte jag efter att ha gjort typ 4 stjälkar. Jo visst det tar lite tid men det är faktiskt väldigt mysigt. Det blir ju en liten avkopplingsstund tillsammans med lite aromaterapi på samma gång. Man sitter ju och doftar in lavendeln hela tiden - mmmm så härligt! Och inte nog med detta lilla mys - efter en stund så upptäckte storasyster vad jag gjorde och frågade om hon fick hjälpa till! Javisst sa jag - självklart! Så där satt vi i soffan och hade en riktig mysig stund för oss själva plockandes och doftandes lavendel! hihi! Jag blir så himla glad när jag kan intressera barnen för växter, odling och natur. Storasyster är en riktig storstadsfis (vi bor ju inte i en storstad men ja ni förstår) som är lite rädd för att få skit under naglarna och för att humlorna ska flytta in i hennes rum - så hon behöver "naturtränas" hihi!

En mysig stund med lavendel och aromaterapi på samma gång! 

Vi plockade ca 50-60 stjälkar vilket gav ca 1 dl lavendel. Det finns en mängd olika recept på lavendelskorpor ute på nätet men jag tänkte prova ett recept som finns på förpackningen till bovetemjöl. Jag har bakat skorporna enligt det receptet en gång tidigare - utan lavendel och de blev finfina så jag tänkte prova med lavendel också. Det är alltså Saltå Kvarns KRAVmärkta bovetemjöl som jag har använt och där ursprungsreceptet finns.

Recept - lavendelskorpor - ca 25 st.

  • 5 dl havregryn
  • 3 dl bovetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk kryddnejlika
  • 0,5 dl lavendel
  • 1 msk agavesirap
  • 1 ägg
  • 1 dl filmjölk
  • 2 msk rapsolja

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan agavesirap, ägg, filmjölk och rapsoljan. Forma sedan två längder, lägg på en plåt och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter i 225 grader. Ta ut plåten och skär längderna i sneda skorpor. Grädda i ytterligare 10 minuter och låt sedan torka med luckan på glänt i några timmar.

I originalreceptet ingår även mald ingefära men det hade jag inte hemma så det fick bli utan, hade inte det hemma förra gången jag bakade skorporna heller och de blev hur goda som helst ändå. Det ingår även vanligt socker i originalreceptet men jag försöker undvika mat med raffinerat socker så därför använder jag agavesirap istället. (Vill du prova med vanligt socker så är mängden 1,5 dl). Förra gången bakade jag utan något sockersubstitut alls och jag tyckte som sagt att skorporna blev goda men storasyster klagade lite på att de inte var tillräckligt söta så därför har jag denna gång provat med 1 msk agavesirap. Vi får se vad hon tycker ikväll... =D

Så här ser slutresultatet ut - underbart doftande lavendelskorpor - från (nästan) egen lavendelbuske!

Lavendelskorpor - baka dina egna goda lavendelskorpor!

Jag ska göra en sats till - fast utan kryddnejlika. Det är lite "julvarning" med just kryddnejlika tycker jag, men storasyster tycker det är så gott så därför behöll jag det denna gången. Jag tror lavendeln kommer fram bättre om man uteslutet kryddnejlikan så det ska jag prova. Men det får bli ikväll tror jag. Nu vill lillasyster ha mat! =D

2 kommentarer:

  1. Det där såg gott ut! Har faktiskt aldrig gjort skorpor men det är kanske dags för det, det är ju riktigt gott! De blev väldigt fina med lavendel! :)

    SvaraRadera
  2. Ja det är dessutom väldigt lätt att baka skorpor så gör ett försök! Visst blev det effektfullt med lavendel i? Jag gillade dock lavendelskorporna utan kryddnejlika bäst. Men det är kul att experimentera!

    SvaraRadera

Tack för ditt besök! Lämna gärna en hälsning så jag vet att du varit här!