torsdag 5 juni 2014

Äggkartong i vår bokashi kompost...

Från och med denna vecka kommer Sita och hämtar avfall varje vecka. Det blir lätt för oss att hålla koll på vilken skillnad Bokashi kökskompostering kommer göra för vårt hushåll. I paketet jag köpte från bokashi.se så ingick två hinkar med lock. Dessa fungerar till viss del som kompostbehållare. Otroligt nimt att inte behöva bygga en egen kompostbehållare eller investera i någon dyrare kompost som finns att hitta på marknaden idag. Jag köpte det billigare "startpaketet" med hinkar utan en tappkran. Anledningen är att jag ville se och prova hur det fungerar innan jag köper de dyrare hinkarna med tappkran. Men fungerar det så vore det även toppen att kunna tappa upp eget gödvatten som jag kan ge till mina växter och blommor inomhus.

Vi har alltså inte komposterat vårt matavfall alls länge - vi har precis börjat och är super nyfikna på hur bokashi metoden kommer fungera. Därför följer jag noga upp det här i bloggen för att verkligen se och dokumentera utfallet - både ekonomiskt och rent praktiskt. Men OM det fungerar så är det en superbra metod för oss som varken bor på landet, har en stor trädgård, har möjlighet eller vill köpa eller bygga en kompost.

Vi är inne på vecka 2 och är fortfarande på hink nr 1. Men jag kan nog säga att vi lär nog behöva fler hinkar för vi pressar väldigt mycket frukt-och grönsaksjuicer själva och jag äter dessutom mest vegetariskt, så vi har ganska mycket grönsaksavfall/rester. Det vore en härlig känsla att kunna använda dessa resterna till något annat än bara slänga det i soporna och sedan glömma bort det "problemet". "Det tar någon annan hand om"...

Den första bokashi hinken börjar bli full...

En gammal blombukett har också fått komma med i bokashi hinken och så rev jag sönder en tom äggkartong som ändå skulle slängas och skickas till återvinningen. Snacka om återvinning!!! Nu hamnar den i min bokashi hink istället och kommer förhoppningsvis snart bli härlig näringsrik jord. :-)

Änglamarks ekologiska tvättade ägg-kartong fungerar utmärkt som uppsugningsmaterial i bokashihinken...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök! Lämna gärna en hälsning så jag vet att du varit här!